Vad är Adsense?

Adsense är ett program som är utvecklat av Google och tillåter företag att placera olika annonser på deras hemsida. På så sätt kan de få annonser som är speciellt riktade mot sin målgrupp och öka försäljningen och intresset för en tjänst eller produkt. Det används idag av över två miljoner kunder.

Annonser finns överallt på internet idag. Det är därför viktigt att ha en iögonfallande annons som sticker ut i mängden, då detta kan vara skillnaden mellan en lyckad och en mindre lyckad försäljning. Om du använder Adsense bestämmer du helt själv vilka annonser som ska visas på din sida och även vart på hemsidan.

Hur kommer jag igång med Adsense

Det finns vissa kriterier som du måste uppfylla för att kunna skapa ett Google Adsense konto. För det första måste du ha ett helt vanligt Google-konto. Detta gör du snabbt på ett par minuter. Detta ger dig inte bara tillgång till Adsense utan allt annat som Google har att erbjuda.

Nästa steg är att ha en egen webbsida där allt innehåll är skapat från grunden. Det kan vara en blogg eller någon annan typ av sajt som uppfyller alla kriterier. Eftersom det är på den sajten som annonserna kommer visas vill Google försäkra sig om att det är en trevlig hemsida.

Historien bakom Adsense

Google lanserade Adsense redan år 2003. Från början var namnet taget av en annan firma, vilket Google löste genom att köpa upp detta företag och lägga patent på namnet. I början fick det ganska mycket kritik och det var många som påstod att det fanns bättre program som gav mer framgångsrika resultat.

De som stod bakom Google funderade på sätt att utveckla tjänsten och redan två år senare, under år 2005 stod det för 15 % av Googles totala omsättning. År 2010 så la de till nya funktioner likt sökfunktionen för att få upp mer relevanta annonser. Något som både fått positiv och negativ kritik.